torsdag 3 november 2011

Paj med vegansk äggstanning

Paj med vegansk äggstanning
Ett recept med många steg men ändå en rätt lättlagad vegansk paj. Om du har möjlighet, använd gärna matberedare då det går mycket snabbare jämfört med att göra allt för hand.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g margarin
0,5 tsk salt
2-3 msk vatten

Blanda mjöl och salt. Smula smöret över mjölblandningen och knåda ihop för hand eller använd matberedare. Tillsätt vattnet och knåda/mixa ihop till en deg. Låt pajdegen vila i kylen under tiden du fixar pajfyllningen.

"Äggstanning"/Tofustanning:
1 dl växtgrädde
400-500 g fast tofu
0,5-1 dl näringsjästflingor

Mixa ingredienserna i matberedare eller mosa med gaffel/ballongvisp och blanda noga.

Fyllning:
300-400 g fryst spenat
2 vitlöksklyftor
1 gul/röd lök, finhackad
Soltorkade tomater
Örter, färska eller torkade (oregano, basilika)
Salt
Svartpeppar

Tina spenaten i en kastrull med lite margarin och nån matsked vatten. Rör sedan ner pressad/hackad vitlök, soltorkade tomater och den hackade löken. Blanda röran med tofustanningen. Smaka av med salt, peppar och massvis med örter.

Pajskal:
Bild från icakuriren.se
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Kavla ut den kalla pajdegen så att den helt täcker pajformen. Tryck ner degsjoket i formen och var noga med att trycka till degen ordentligt så att alla luftfickor försvinner. Nagga till sist pajbotten med en gaffel.

3. Täck sidorna med aluminiumfolie under gräddningen för att förhindra att degen glider ner.

Grädda skalet mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

Pajen:
Fyll det förgräddade pajskalet med spenat-/tofumixen, garnera med till exempel klyftade tomater och svarta oliver. Ställ in pajen i ugnen och låt grädda ca 40-45 minuter.

Servera med en grönsallad och lite balsamicovinäger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar